WHY? av Sandra Petojevic

Min animerade film Why? som du kan se om du trycker här!

Den är en minut lång och jag gjorde den 3:e februari 2000 i en animationsbox som var utställd av Animationens hus på Röhsska museet i Göteborg. En animationsbox är en portabel filmstudio för cutout-animation med en videokamera placerad i toppen. Första veckan i februari 2000 fanns möjlighet för besökarna till utställningen "Den rörliga bildens århundrade" att göra egna filmer.

Den tredje februari 2000 var den allra sista dagen som man kunde göra animerade filmer. Jag besökte museet, fick syn på animationsboxen och for genast hem och hämtade vad jag hade till hands - mjuka bollar av hopsnurrade sjaletter som mina systerdöttrar brukade leka med. Hade jag haft längre tid på mig så hade jag tagit med mig egenhändigt ritade figurer. Manuset fick jag tänka ut under färden med spårvagn fram och tillbaka.

I animationsboxen placerade jag en sjalett, alla bollar samt färgade pappersbitar som jag hittade intill boxen. Jag skrev med en tuschpenna jag hade tagit med mig för detta ändamål. Bollarna flyttade jag sedan lite i taget och tog tre videobilder på varje tagning. Denna procedur tog mig över två timmar att göra trots att resultatet sedan bara kom att bli en minut långt. Jag hann precis bli färdig med denna film innan museet stängde.

Filmen Why? handlar om fördomar och mobbning.
Kunde du inte se filmen i din dator? Då måste du surfa hit och ladda ner ett gratis Quicktimeprogram!

Här kan du komma till Eksjö Animation som etablerades år 2006 då Animationens hus i Eksjö lades ner.

Här kan du testa animerad film - vanligtvis på Frölunda Kulturhus i Göteborg!

Partiell eller fullständig reproduktion av denna text och film, liksom elektronisk spridning, tillåts alla surfare för ickekommersiell användning

Fil. mag. Sandra Petojevic 15 januari 2003 (länkarna uppdaterade 23 augusti 2008)

Tillbaka