EldoradoÄventyret fortsätter
med Kjell Alinge

Söndag 29 juni 1986 (helt komplett spellista)

Ordinarie hallåman: Dags för det sista programmet för säsongen av äventyret Eldorado, regi Kjell Alinge.

Rupert Hine Eldoradosignatur (vanlig)

Kjell Alinge (inget bakgrundsljud): (stånkar) Är det här, är det mikrofonen här? (pustar) Jag tar av mig skjortan, jag får nog faktiskt ta av mig brallorna här också, jag får sitta i, måste nog sitta i badbyxorna här. Plötsligt så har stan fått solar i alla fönster och bakugnar. Var är brallorna? Där. Ja, då sitter jag här i badbyxan, redo att möta nationen. Pappren här med alla bra idéer. (pustar) Det är imma på rutan här och teknikern, han är solbränd, har såna här ljusgröna Flipper-solglasögon. Det syns knappt var han, han vinkar lite lojt till mig med svettblank panna. Vi ska se här om vi kan genomföra ännu en Eldoradosändning för en svensk nation. Ja, vi tar en sommarlåt, nån som alla känner igen så man slipper tveka. Den där.

(Eldorado i 60-talet) Th e Lovin' Spoonful Summer In The City (1966)

Kjell Alinge (inget bakgrundsljud): Ja, då är vi igång. Solen har sin rullbana som ett glödande bowlingklot över den blå himlapällen. Och man sitter lite konstigt här. Även om man har badbrallor och sololja i studion, så. Dom här stolarna tror jag (joxar med en solstol) försöker veckla ut den här, tog med mig en sån här hemifrån, den här nya modellen, man har, öh, stödet där och sen, fan nu har jag fastnat med ! Jävlar, nu ska det ! Nej! Där så trycker man och sen så ska den falla ut så fan, jag har ! Åh, nu har jag ! Nä! (lämnar stolen och pustar) Dom här ser så sköna ut när man ser dom i fönstren och man gör alltid skämtteckningar av dom här möblerna. I verkligheten är det värre. Det är bättre att göra en låt om det. Det har Ted Ström gjort, Eldorados klippa. En låt om en solstol.

Ted Ström Solstol (b-sidan på singeln Genom Sommaren )

Ted Gärdestad Låt Solen Värma Dig (1981, från LP:n Stormvarning! )

Ted Ström Genom Sommaren (ny singel)

Kjell Alinge (i bakgrunden strandskvalp och en varm Smooching -doftande mandolinlåt): Sommaren öppnar sitt heta lejongap och vi vandrar allesammans in under dom glansiga tandraderna. Över vägbanan ligger ett ångskimmer, en dallring i luften. Hettan. Hettan mot huden, fångad i musiken. Du har hört två Ted, två gånger Ted. Ström och Gärdestad. Ted Ström har gjort en, just dallrande, het och lycklig sommarsingel. Två sidor sommar. Du hörde här först Solstol med Ted ström, och sedan kom Ted Gärdestad med Låt Solen Värma Dig och så Ted Ström igen med Genom Sommaren .

Micke Tretow-jingel: Haha, yeah-yeah, Kjell, Ppppp3, yeah-yeah, Kjell, El-el-el-el-el-dorado-ooooo. (den jingel som mixades med Magdalena Johannesson i Eldorado 15 juni)

Blädder-blädder med Kjell Alinge (i bakgrunden mjuk mandolin med flöjt): I hängmattan behöver ni en bok och jag föreslår att ni läser lyrik, ni har hela sommaren på er. Den ligger jag ska hämta boken. Nu hämtar jag en bok! Det här är alltså Ulf Erikssons Färjefärd (Albert Bonniers Förlag, 1986). Sen i mars har jag läst den här boken, och det är en diktsamling, såna dyker ofta upp i fluffigt format. Små impressioner, bilder. Det här är en diktsamling som man kan umgås med länge. Tränga in i. I den här boken flyger fågeln genom språket, silar ljuset genom minnet, vandrar tiden genom orden. Det är som om allt stod stilla. Som om årtalen vandrade så snabbt att dom löstes upp och blev ett flimmer. Det du glömt och det du minns blandas upp. Det är som att sjunka ner i en brunn av minnen och ord, ljus, tid. Och Ulf Eriksson har skrivit Färjefärd . Den kostade säkert uppåt hundringen, men dom här dikterna är du sysselsatt med länge. Jag rekommenderar den varmt i sommar, som en motvikt till hela Lace -kulturen som draperar Pressbyråns stora uppdukning. Den hette alltså Färjefärd . Läs den boken i sommar. Färjefärd av Ulf Eriksson.

Eurythmics The Last Time (från den helt nya LP:n Revenge )

Kjell Alinge och Janne Forssell humor: Kjell: Goddag. Janne: Goddag. Välkommen. Tack. Jag öh Jaa, vad får det lov att vara? Jag tänkte köpa någonting (harklar sig) riktigt vackert och ta med mig som en present och ge bort. Förstår ni? Jag förstår. Jag ska inte behålla den själv, utan det är till att skänka och ge bort. Jaha. Jaa. Jag menar, jag köper den av er, och så får jag blomman i ett papper eller hur ni, ni får slå in, det där vet ju ni bättre hur man slår in det, det där vill jag inte lägga mig i. Jag är bara kund så jag ska stå kvar på den här lilla mattan. [] (den blyge kunden Kjell har svårt att välja mellan alla blomstertanten Jannes ordvitsade blommor, eftersom han inte vet vilka av dem som är snygga, och Janne blir upprörd eftersom Kjell är så velig.)

Ulf Lundell En Stockholmstjej Igen (1984, från LP:n 12 Sånger )

Actionfilmsjingel med saftblandare: Äventyret fortsätter! Regi: Kjell Alinge.

Dusty Springfield Sometimes Like Butterflies

Jingel från korsettbutik i Stockholm (repris från 8 juni 1986)

Nicci Gable Can't Get Close To You (Shazam säger felaktigt titen Close To Who? som är b-sidan på denna nya singel, och Kjell säger bara Niccis förnamn)

(Eldorado i 60-talet) The Beatles Don't Let Me Down (1969)

Odinarie hallåkvinna: Don't Let Me Down med The Beatles avslutade denna första timme av Eldorado , äventyret som fortsätter efter nyheterna. Sveriges Riksradio, Program 3, klockan är tolv.

Avbrott för nyheter från Ekoredaktionen

*

Rupert Hine Eldoradosignatur (vanlig)

Kjell Alinge (i bakgrunden somrig flöjtig ambient synthmusik): När jag testar synen så blir det en massa frågetecken. Läkaren konstaterar att färgseendet är defekt, heter det, så jag blir alltså aldrig nånsin jaktpilot i Lansen eller Viggen eller vad det nya planet kommer att heta. Jag skulle aldrig passera dom här färgtesterna som man ju måste passera för att bomba väldiga internationella knutpunkter. Ja, det där är jag inte så väldigt bedrövad över. Samtidigt så är jag närsynt, och om jag tittar på flaggstängerna på långt håll så blir de fler än de borde. Det kallar dom för astigmatiskt seende. Och det här kan ju vålla en hel del intressanta problem hur man ska räkna, hur många personer som är närvarande om dom är på lagom håll och står i stark kontrast mot bakgrunden. Den som är drabbad utav det här känner säkert igen det, och man vänjer sig vid det här, det är nånting som man helt enkelt känner igen, det är som en ingången sko. Man märker det till slut inte. Så häromdan så kom jag då cyklande. Och det är varmt, cykeln går långsamt i uppförsbacken. Plötsligt smäller ett fönster till, nån som dänger igen rutan hårt på tredje fjärde våningen, femte våningen. Jag tittar upp och så vandrar blicken hastigt ner igen och, nä nu måste jag kanske gå och kolla synen igen, för plötsligt sitter det två katter, svarta katter som, svarta som utropstecken på fönsterblecket i det närmaste. Öh, va? Men visserligen så är det, så ser jag dubbelseende, det finns ett astigmatiskt fel inbyggt i synen, men det där är ju, nu får jag nog kanske kolla. Och plötsligt så gäspar den ena halvan av katterna, alltså är det två katter. Och katten, den ena, slickar sig om munnen; nu märker jag att det är ju faktiskt två stycken sidenblanka katter som sitter förnämt och skådar ner över gatans trafik. Tysta, i det närmaste utsmugna på fönsterblecket, sitter dom och solar sig. Två kolsvarta katter, den ena som ett eko av den andra.

Philip Bailey Echo My Heart (från hans nya album Inside Out )

Kjell Alinge: Och så pågår filminspelning. Närhelst smultronen börjar blomma i dom svenska backarna, då rycker filmbolagen ut med hela skådespelar-skåpvagnen fullastad med kändisar. Med manus i högsta hugg pågår just nu inspelning för fullt, för sommarens premiärer. Så är det varje svensk sommar Jönssonligan blir till. Magdalena Johannesson har varit på platsen för inspelningen, och lyckats få pratbubblor ur Gösta Ekman, Ulf Brunnberg och Björn Gustavsson. Och börja! Brak-skrammel-rasselras! (Intervju med Gösta Ekman, Ulf Brunnberg och Björn Gustavsson med små snuttar ur filmerna. Enligt dem misslyckas Jönssonligan alltid mer eller mindre med sina kupper, därför att de alltid trillar dit på nån ganska liten löjlig detalj som dom inte har räknat med.)

Simply Red Holding Back The Years

Actionfilmsjingel med saftblandare: Äventyret fortsätter! Regi: Kjell Alinge.

Kjell Alinge (i bakgrunden Alan Clark & The Acetones The Ceilidh And The Northern Lights från soundtracks-LP:n Local Hero (1983)): Skivbranschen håller sig med knep. Man paketerar om det som redan finns. Återutgivningar utav det kända. Det är svårt att lokalisera sig bland denna stora flod utav nyutgivningar av känt material. Jag berättade om skivbolaget Atlantics stora satsning på en återutgivningsserie utav soulmusik för en månad sedan. Den nya samlingsutgivningen är väl värd att ta sig igenom. Där finns koncentrerat storstadssoul från New York. Det finns en annan satsning som är värd att uppmärksamma. Det är Tamla Motown som har gett ut en jättelik box. (dunkar på boxen) Så här (dunkar igen) jättelik är den. 150 stycken låtar. Finns det då så många bra melodier från Motown? Ja, det finns förstås tusentals fler, men det här urvalet är gjort med säker hand, och jag tänkte demonstrera den här boxens fördelar genom att duscha sommarmusik över er. För det här är ju verkligen 60-tal i koncentrat, sommar-60-talsmusik. Glad vital musik rakt igenom. Så vi börjar först med tjejerna då.

(Eldorado i 60-talet) The Supremes Stop! In The Name Of Love (1965)

(Eldorado i 60-talet) Four Tops Standing In The Shadows Of Love (1966)

(Eldorado i 60-talet) The Supremes You Can't Hurry Love (1965)

(Eldorado i 60-talet) Marvin Gaye & Kim Weston It Takes Two (1966) (i mitten av låten är ett meddelande från Kungsbackapolisen inlagt p.g.a. trafikproblem vid brandplatsen i Sandsjö-Backa)

(Eldorado i 60-talet) Martha [Reeves] & The Vandellas Jimmy Mac (1966)

Jackson Browne The Fumes (från LP:n The Pretender )

Månadens Melodi: Eurythmics When Tomorrow Comes

Kjell Alinge (i bakgrunden lugn ambient pianomusik): Jag springer in i rummet och skuggorna är på väg ut genom fönstren. Golvet ligger slickat, täppt, tungt och färdigblankat. Det sitter alltid en ensam herre i en stol och bläddrar i en stor bok när jag kommer in. Han reser sig och lämnar rummet. Jag har hela formuleringar klara i fickorna, jag har dragit på mig meningar och gester och långa välavvägda förklaringar, jag vet precis och rummet är stort nog att rymma dem alla. Skorna går över mattorna. Händerna är på väg ner i resväskor. Jag har ögon med mig också, och jag ser ut ur rummet och känner luften smaka vanilj, teleprinter, snöfall. (pustar) Nu har jag sprungit för fort igen. Jag har hunnit ut ur baksäten och hissar, men det har gått fort, och jag har feber som vanligt. Och mannen slår igen boken som en stor domkraft som ger sig under tyngden av en Chryslerkoncern. Lögnerna hinner jag aldrig med. Dom är tunna speglar på min tunga. Saltgnistor på väg uppför trapporna; dom smälter, rinner ner i min hals som alla mina tidigare år av väntan. Tveksamhet och långa promenader med humorlösa hundar ligger bakom mig, och jag sträcker mig efter en telefon, en tidning, jag sträcker mig efter dom första ömsinta löpsedlarna, som blomman i vildvin, som sjöng i motorhuvar, som doftade wienerbröd och asfalt. Jag ser över träden, ut genom fönstret ner mot vägen och den svarta hästen springer in under bron, samtidigt som tåget kommer. Genom åren slog skuggorna ihop sina pärmar. Drivor av minnen, minor, en trädgård under vattnet, en dansbana i skyn.

Peter Ericson En Stund På Jorden (specialinspelning för Eldorado, aldrig utgiven)

Kjell Alinge: Det här heter En Stund På Jorden och det har Peter Ericson gjort åt Eldorado, exklusivt för Eldorado. Vi hoppas mycket och stort på Peter, och han dyker också upp, om alla planer håller nu för den stora Eldoradosatsningen Eldorado Dag & Natt . Två upplagor, elva till ett båda gångerna, fast den senare gången då kanske snarare skulle heta 23 till 01, för Eldorado kommer i höst att sändas från oktober två gånger på söndagarna. Dagupplagan som nu mellan elva och ett i P3, och kvällsupplagan mellan 23 och 01, söndag kväll i P3.

Bob James, David Sanborn f. Al Jarreau Since I Fell For You

Odinarie hallåkvinna: Since I Fell For You med Bob James, David Sanborn och Al Jarreau från ett album betitlat Double Vision avslutade säsongens sista Eldorado . Fredrik Grundel hade producerat, Maria Gajewskaja var programtekniker, och för regin svarade som vanligt Kjell Alinge. Äventyret fortsätter till hösten och som han sa, den 5:e oktober återkommer Eldorado här i Program 3 med fördubblad sändningstid på söndagarna, från elva till ett, både morgon och kväll. Det är vår meddelandetid här i P3 nu 12:55.

(Här gör Eldorado ett sändningsuppehåll på tre månader)

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 18 september 2022