Radioapparaten Söndag med Lennart Wretlind

Söndag 8 april 1984 (helt komplett spellista)

Ordinarie hallåkvinna: Två minuter över tio är klockan och här är Radioapparaten Söndagsupplagan. Och programmet presenteras av Lennart Wretlind.

Coste Apetrea – Radioapparatensignatur (den långsamma dragspelsversonen som snabbt tonar bort)

Lennart Wretlind: Snabbt igång och raskt över från ladi-ladi-lej till tump-tump-tump.

Matt Bianco – Get Out Of Your Lazy Bed

Howard Jones – Hide And Seek (från LP:n Human's Lib som är producerad av Rupert Hine)

Kjell Alinge humor: Ja, nu har vi fått ett meddelande här ifrån länspolisstyrelsen i Kalmar, det är Åke Zachrisson på trafikroteln som berättar att det blir vägarbeten på Hanstaleden vid infarten till Eksjö, och därfär uppmanas alla bilister att istället köra med skarp ammunition. Öh… näe, nu har jag vänt fel. Det är … öh… jag vände fel, det är alltså fel blad. […] (repris från 11 oktober 1981)

Monica Törnell – Vintersaga

Lennart Wretlind: Vintersaga med Monica Törnell, text och musik av Ted Ström; Ted som brukar skicka oss demonstrationsinspelningar av sina nya låtar som han spelar in hemma i Luleå. Ted, han är ju alldeles särskilt bra på att mejsla ut moderna, svenska bilder i text och musik. Och det här har vi fått alldeles nu(sic!) från Ted: Mot Kalix .

Ted ström – Mot Kalix (med refrängen ”Himlen vänder sig, stor och svart, över världen.” Specialinspelning som kom att ges ut i ny version pε LP:n Stråk 1986.)

Lennart Wretlind: Världspremiär i radio, här i Radioapparaten Söndag , för den här låten, Ted Ström med sin egen Mot Kalix , där det stora, stora möts med det lilla,lilla. Mer musik med Ted i eftermiddag i TV2, för Ted har gjort musiken till en filmsaga som heter Grymme Grendel i Storanskog , och den, det programmet sänds i TV2 klockan 17:20. I Expressen kan man läsa att det här är barnteater i TV när den är som bäst. Så, får kolla TV2 17:20.

Imitation – Narcissa (musik från Japan/ USA från 1982)

Rakel Granditsky intervjuar advokaten Kerstin Sandels som är gift med advokaten Henning Sjöström. (snuttar ur Turid – På Väg (1980), Vieux Carré – En Avig Och En Rät (ur Julia Och Nattpappan , 1972) och Hasse & Tage – Fläska På Med Musiken (1979)) Sandels tycker annars mycket om barockmusik men har nu tyvärr tröttnat på den för att den jämt spelas på tunnelbanor, hos frissan och på Tempo; nu stänger hon av radion när Vivaldi börjar spelas, för att det har blivit så fruktansvärt banalt nu för tiden. (Granditsky frågar märkligt nog inte Sandels om hennes jobb som advokat)

Oscar Brown Jr. – Dat Dere (1960)

Rakel Granditsky intervjuar advokaten Kerstin Sandels (forts.) som gärna skulle haft en roll i musikalen Evita , den enda gången det vore underbart att vara skådespelare. Sandels sjunger dock inte ens i badrummet, då det ständigt var Du Gamla, Du Fria eller Röda Stugor Tågade Förbi på sånglektionerna i skolan, vilket tog död på allt intresse för sång för hennes del. (snuttar ur Elaine Paige – Don't Cry For Me Argentina (1978) och Cindy Lauper – Girls Just Want To Have Fun )

Annabel Lamb – Venezuela (från en ny maxisingel, panflöjtlåten före ingår i denna låt)

Lennart Wretlind: Och jag sitter i den här Söndags- Radioapparaten omgiven av alla nattens ljud från Bali. Där på Bali har jag träffat märkliga balineser och turister, som vi ska möta i andra delen av mina Baliprogram. Det sänds nu på lördag klockan 17 i Program 1, en tropisk radioblandning alltså, nu på lördag klockan 17 i Program 1.

Dire Straits – Follow Me Home

Pressen på pulsen med Fredrik Grundel (i bakgrunden John Carpenter – The Thing, Main Title ): Nu skall det handla om trams, och trans, långt bortom vett och sans. Telepati, parapsykologi, astrologi. (ur en svensk schlagersång): Du tror inte på det här, eller hur? (en mörk röst): Det okända. (Grundel): Vill ni veta hur det känns att resa i en annan dimension? Visste ni att det finns främmande baser på månen? (ur en svensk schlagersång): Du tror inte på det här, eller hur? (Grundel): Livet på andra sidan, en spegelbild av vårt jordiska liv. Jaså? Eugen Näslund från Sidensjö såg ett UFO, den 30 juli 1983. (Hans Alfredsson, ur en sketch): Det hade jag ingen aaaning om! (Grundel): Jaha. Många i Guyana tror att massmördaren Jim Jones har en dubbelgångare. Konstig tidning det här. Vad är det …? Det amerikanska mediet John Meyers var tillsammans med goda vänner på besök på kändiskyrkogården där bland andra Marilyn monroes lämningar finns bevarade. Plötsligt fick Meyers en ingivelse att ta upp sin kamera, en enkel Kodak Istamatic. Som i trans höjde han den och riktade den mot kryptan där Marilyn Monroes aska förvaras. Han tog en serie bilder. När filmen senare framkallats fick Meyers och hans vänner en smärre chock. (Monroe): Boop-boopi-doo! (Grundel): Utanför kryptans svävar en andeliknande uppenbarelse vars ansiktsdrag och huvudform precis liknar Marilyn Mo…ähh. Nämen vad är det här för nånting, va? (en mörk röst): Det okända. (Grundel): Det är alltså en ny tidning, en månadstidning. (en mörk röst): Det okända. (Grundel): Varvar mysteriet Hästdalen i Norge, ja ni vet där dom fotograferar och filmar UFO:s var och varannan natt, med artiklar om helbrägdagöring och spiritistintervjuer och horoskop som inte stämmer, sida upp och ner. Spekulation i vidskepelse, jaa… (en mörk röst): Det okända. (Grundel): Struntar i faktakontroll; det blir liksom lite mera spännande så, om man blandar vetenskap och ovetenskap. (Monroe): Boop-boopi-doo! (en mörk röst): Det okända. (Grundel): Om vi skulle ta och ringa upp den där framgångsrike chefredaktören och flygande reportern, Jan-Ove Sundberg heter han, ja. (fingrar på telefonens nummerskiva) Vi måste ju ha lite mera kött på benen här. (kopplingston i luren) Hallå? Jan-Ove? (I luren hörs spökljud, spökskratt och följande telefonsvararmeddelande): 55 55 4, ni har kommit till Det okända . De närmaste dagarna här är vi ute på reportage. Redaktionen är åter bemannad på onsdag förmiddag. (avslutas med spökskrik.)(Gundel): Ja visst, det där låter väldigt seriöst. (Monroe): A-diddeli-diddeli-diddeli-dum, boop-boopi-doo!

Jacqui Brookes – Trains And Boats And Planes (Scenic Route Mix) (12" singel)

Avbrott för en sammanfattning av morgonens och förmiddagens nyheter från TT

*

Coste Apetrea – Radioapparatensignatur (den vanliga som snabbt tonar bort)

Lennart Wretlind: Så där vrider vi på Radioapparaten del två.

Nona Hendryx – Soft Targets (från den nya LP:n The Art Of Defense som hon producerat tillsammans med gruppen Material )

Rakel Granditsky (med ledmotivet Henry Mancini – The Pink Panther i bakgrunden): Den stora undersökningen som går på djupet i den svenska själen; Granditsky intervjuar diverse folk på stan hur de mår denna vår.

Kjell Höglund – Getsemane (ny låt)

Vinprovarna Knut, Kristian och Karl-Johan samtalar om portvinet Grådask, ett av de finaste starkviner Vin & Spritcentralen har. Janne Ferm intervjuar vinexperten Alex Harg om det. (i bakgrunden Frank Zappa – Pink Napkins , instrumental progrock-gitarrlåt)

Annabel Lamb – Sisters of Mercy (från den nya, tidigare nämnda, maxisingeln)

Janne Ferm intervjuar vinexperten Alex Harg på Vin & Spritcentralen (forts.) om vinets historia, enligt Harg föredrar svenskar svagt, vitt vin. Bordeauxvinerna Chateau LaFitte 1899 och Mouton Rotschild 1945 var ett par av de godaste viner han druckit.

Radioredaktionen (Rakel Granditsky med eko som en flygvärdinna): Radioapparaten vill fästa er uppmärksamhet på dagens alkoholfria alternativ: Bordsvatten, med eller utan bubblor. Hemmatappat, klart kranvatten. Eller varför inte en nypa frisk svensk lant- alternativt stadsluft? Vi önskar er alla en trevlig dag.

Tex Beneke & Gary Stevens And The Moonlight Serenaders – Poinciana (1947)

Janne Ferm intervjuar vinexperten Alex Harg på Vin & Spritcentralen (forts.) där det i huvudkällaren finns hela sortimentet av ca 400 vinsorter och ca 200 spritsorter. Enligt Harg är det en dumhet utan motstycke att använda champagnevisp, för att vispa bort bubblorna i glaset innan man dricker, med tanke på att det tar minst fyra år att framställa en flaska champagne.

Savage Progress – My Soul Unwraps Tonight (Extended Version)

Oscar Brown Jr. – Work Song (1960)

Gnags – Gonat Nu (reggaemusik från Danmark, titeln på svenska skulle bli God natt nu )

På samma våglängd: Hansson de Wolfe United – Lucia

Marvin Gaye – What's Going On (1971)

John Lennon – Nobody Told Me

Ordinarie hallåkvinna: Nobody Told Me med John Lennon avslutade Radioapparaten s söndagsupplaga med Lennart Wretlind som både producent och presentatör. I programmet medverkade också Kjell Alinge, Rakel Granditsky, Fredrik Grundel och Janne Ferm. Ljudtekniker var Mia Wärngård, Harry Lähtinen, Therese Doller och Mats Brolin. Klockan är fyra och en halv minuter i tolv.

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 4 mars 2022