Eldorado/Lyx med Kjell Alinge

Söndag 26 december 1982 (helt komplett spellista)

Kjell Alinge: Och där, (h)julen har rullat igång! (Ljudeffekt: racerbil)

Rupert Hine Eldoradosignatur (kort)

Kjell Alinge: Jo, (h)julen har rullat igång, och nu vi står och stammar i stereo och stearin på dess plinkande perrong. Och sen stiger vi mot ljuset i rulltrappans sång. Och sen däruppe, därute på stadens gator, rullar hundra gånger hårda röda paket från hållplats till hållplats. [...] (i bakgrunden: Vangelis Memories Of Green (från LP:n See You Later , 1980))

Dionne Warwick or You

Juljingel: Godermorgon, godermorgon båd' herre och fru, nu hör ni Eldorado för sista gången i år!

(Eldorado i 70-talet) The Beach Boys Disney Girls (1957, från LP:n Surf's Up från 1971)

Rakel Granditsky intervjuar Lasse Hallström som regisserar filmen Två killar och en tjej , en romantisk komedi som kom att få premiär 25 maj 1983)

Michael Jackson/Paul McCartney The Girl Is Mine

Rakel Granditsky intervjuar Lasse Hallström (forts.)

Brigit Novik Abracadabra (b-sidan på singeln The Wedding Dance , från Frankrike)

Lennart Wretlind intervjuar sångerskan Grace Jones som är gäst i Eldoradostudion

Grace Jones The Apple Stretching

Pia Wass intervjuar sångerskan Anita Lindblom , med smakprov ur hennes låtar Mitt Liv Har Fått Ett Skimmer (La Vie En Rose) (1973) och Sånt Är Livet (1961)

Light Of The World Easy Things To Say

Pia Wass intervjuar sångerskan Anita Lindblom (forts.) med smakprov ur hennes låtar Sånt Är Livet på engelska och på tyska: You Can Have Him (1980) och Lass Die Liebe aus Dem Spiel (1961), samt låten Låt Allting Ha Sin Gång (1958)

Christian Weltman f. Cina Strandberg Vintergatan Brinner (riktigt snygg specialinspelning för Eldorado, tyvärr aldrig utgiven; Weltman är basist och låttexten är skriven av Örjan Strandberg)

På samma våglängd: Elkie Brooks Sunshine After The Rain (1977)

Adolphson-Falk 5:e Avenyn (avbryts efter drygt två minuter)

Avbrott för nyheter från Ekot

*

Ljudeffekt: indiantjut med danstrummor

Rupert Hine Eldoradojingel

Kjell Alinge: Skönheten i dag är en chock, Diana Ross i nåt rött som ringlar som rök kring hennes kropp. Det är en svårare chock för den svenska nationen än tusen timmar satir. Det är (som man säger) helt okej att komma in i långkalsingar med en stor falukorv i handen, och säga nåt tarvligt om Palme och Gyllenhammar, och släppa väder och göra äckliga ljud med korven, och bara fortsätta att vara osmaklig. Men den självklara skönheten, den som bara svävar fritt, elegant, den är alltid diskutabel. Niagarafallet, där regnbågar ständigt bildas i skummet, i det virvlande diset och dånet kring fallen, det kan man inte pressa på något budskap. En solnedgång betyder ingenting, egentligen. Och hur man än kramar den, får man bara ut mera skönhet. Och det här är svåruthärdligt, generande, tydligen. Som när vi var små och gick på matinén och Errol Flynn kysste Marlene O'Hara och vi bara rodnade i bänkarna, och buade och visslade, och gjorde trumpeter av kolapappren. Så skönheten i Sverige i dag måste gång på gång avbrytas av en ballongdans, en Loffe eller nån Cederhök så att folk kan få fnissa av sig. Resultatet blir en pyttipanna av varmt och kallt, smekningar, örfilar neurotisk underhållning. På samma sätt som faktiskt dom som gör grov porrfilm har insett att dom som hyr filmerna ofta är mycket generade och sitter där med flamset i halsen. Och därför blandas samlagsscenerna med dum, jönsig dialog eller ramla-på-ändan-slapstick. Skönheten i dag i Sverige är alltid en chock. Som en het och mycket långsam smältande kyss, där läpparna smakar varandra, alldeles oanständigt. Det är LYX. (i bakgrunden ofta förekommande plingande låt med visslande synth)

Fleetwood Mac Only Over You

Juljingel: Nu är det jul igen och jul är det nu igen och julen varar fram till påska, men det var inte sant, men det var inte sant, för först så kommer Eldorado!

Reportage med Lennart Wretlind: Intelligenta datamaskiner. Är en videobandspelare intelligent? Ja, den gör ju vad man säger åt den, dvs. den spelar in de program som man ställt in den för. Det kallas att programmera videon. Intelligens? Science fiction-författaren Robert Heinlein har sagt att: varje maskin är konstruerad av en människa. Självklart. Därför är maskinen en återspegling av den mänskliga hjärnan. Och det här gäller alltifrån skottkärror till stora datamaskiner. Så det är ingenting märkligt när en av människan tillverkad maskin visar självkänsla. Heinlein fortsätter: Jag hade en gång en hopfällbar campingsäng som brukade bitas. Nu säger han att: därför att campingsängen hade känslor eller medvetande. Men jag lärde mig att närma mig sängen med allra största försiktighet.

Carly Simon / Chic Why

(Eldorado i 70-talet) John Lennon / Plastic Ono Band Working Class Hero (1970)

Ted Ström N.N. 38 (Tidvattnet Rullar In) (specialinspelning för programmet Eldorado, tyvärr aldrig utgiven)

Zick-zack genom 1960-talet, tidsmaskinsrally där det zappas mellan dåtida radio/TVkanaler

Eldorados tidsmaskin i 60-talet: The Beatles Come Together (1969)

Juljingel: Hej tomtegubbar slå på radion och låt bekymrena fara! Nu får ni höra Eldorado så låt bestyrena vara! Vi lägger stämningsfull musik över brådskan i er fabrik. Hej tomtegubbar slå på radion ...!

(Eldorado i 70-talet) The Band Christmas Must Be Tonight (1976, men LP:n är från 1977)

Video: ångestkonfekten The Shining (Stanley Kubrick) (betyget guld)

Riuichi Sakamoto f. Robin Scott (med Brigit Novik) Once In A Lifetime (synthpop från Japan)

Eldorado i 40-talet: Tommy Dorsey (med bl.a. Haines och Sinatra) Snootie Little Cutie (19 feb1942)

Kalle Sändare humor: två meter långt teakbord köpt på NK

Chagrin D'Amour Projet Manhattan (synthpop från Frankrike)

Eldorado Lyx är en lysande diktatur, styrd av tvenne producenter ultra-lyx: Kjell Alinge, Lennart Wretlind. I stjärnsystemet: Lena Palmqvist, Pia Wass, Rakel Granditsky, Tomas Adolphson, Anders Falk [de två sistnämnda har gjort alla Eldorados juljinglar, acapella!]

Alice Animali D'america (pop-rock från Italien)

Ljudtekniker: Per-Åke Körvel, Lasse Jonsson och Hans Wettergren.

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 19 november 2020