Eldorado med Kjell Alinge

Lördag 13 december 1980 (helt komplett spellista)

Vanlig hallåkvinna: Här är Riksradion Program 3, här kommer nu Eldorado, nattens nöjen och stjärnornas musik.

Eva Dahlgren Eldoradosignatur (vanlig)

Jingel med fyrverkerier: Eldorado två timmar som glimmar

Fleetwood Mac One More Night

Kjell Alinge Humor: (ropar i megafon) Eldorado ger er: Den dolda mikrofonen! Sveriges Riksradio presenterar i samarbete med de multinationella maximiljadärerna och Borås Ekumeniska gyttjebadare och sanningkomission, för minimaraton med lussekatt, flams och stora påtårsneurosen. Vi presenterar, öh vanligen det vi presenterar här vad har de skrivit här i mitt kaffe- och flottfläckade manus mitt bland glöggblaffor och stearinstänk? Jo, ni hör här den första gången, och äntligen är vi framme vid det tillfälle då jag tar i så magstödet sätter sig på huk i gomseglet! Den Dolda Mikrofonen! (den pampiga orkestermusiken i början är Miklós Rózsa Prelude , från filmen Ivanhoe ) (Kjell rotar och letar bland en massa bråte i en stor källare) Näe. Näe, jag hittar inte ... den här ... det syns ... näe. Jag har letat i två timmar, va. Nu har ni varit sjaskig här. (rotar igen) Det är omöjligt! Nu måste jag ha nån ledtråd, va. Jag hittar inte den här. Ni måste åtminstone säga om det är fågel eller fisk eller mick-emellan. Ja, jag upprepar det roliga där: mick-emellan! Hahaha-hahaha!

Seawind What Cha Doin'

Monica Schmidt jingel (först en orgel som två gånger ljuder Eeelll... ): Eldorado (åskknall och skyfall)

Murray Head Rubbernecker (1979)

Fjum-fjum reportage: Och i kväll frågar vi: Nils-Petter Sundgren. Torsten Ljungstedt. Det är här jag säger: sätt igång. Din favoritjulklapp i år, blir det ett hårt eller mjukt paket? [...]

Ace How Long (1974)

Michael B. Tretow jingel i schlagerform: Eldoradododododododo...

Eldorado i 60-talet: Bob B. Soxx And The Blue Jeans Why Do Lovers Break Each Others Heart (1963)

Film med Lennart Wermelin: ( Smoke, smoke, smoke that cigarette (snutt ur poplåt)) Ja, det är mest det det handlar om i Cheech & Chongs nya film som också heter Cheech & Chongs nästa film ( Cheech & Chong's Next Movie , Tomas Chong, Cheech Marin 1980). Cheech & Chong kör vidare i haschångorna, hela filmen handlar mest om drömmen efter ( the green, green grass from home (snutt ur poplåt)). Humorn är den där vanliga skojigt-när-allt-går-sönder-humorn, ibland så är det också lite skojigt, men rektionen på allting, det blir ( ooooo not another one (snutt ur poplåt)). Jag har skrivit att det skulle vara drogromatik och haschreklam, men det kan ju inte stämma. Så pantade och sålda som Cheech & Chong det vill väl ingen vara.

The Bliss Bland Chicago

Michael B. Tretow: Frankenstein-jingel (repris från 29 nov)

Supermax Spooky

Janne Forsell humor: Är det för lite innehåll, substans? Ja det är kanske för lite information i Eldorado, vad kan man göra åt det? (Janne:) Ja hörrudu jag, ja, det här, å ena sidan så, så har, så, så så har vi ju det här lite, öh, staccatomässiga [...] (denna sketch bygger på att Janne stammar)

Kate Bush December Will Be Magic Again

Fjum-fjum reportage: Och i kväll frågar vi: Chefen för s.k. faktaredaktionen på Veckorevyn som stuvar och skriver om mode, möbler, skönhet och hälsa. En blond, faktiskt rätt ärtig tjej i lagom trötta favoritjeans: Lena Bendrick. [...] Hur ser din önskemänniska ut? Mjuk tuffing som är vacker, senuell. Har jag sagt känslig? Beskriv ett odjur. Halt, kallt, slingrigt! Orm! Det mest senuella musikinstrumentet? Jag är svag för saxofon. Det absolut vackraste du vet? Kärlek. [...]

Jack Green Valentina

På samma våglängd med två snarlika brev: The Doors Light My Fire (1967) samt även:

The Doors Hello I Love You (1968)

Michael B. Tretow humor: Aldrig Ses Igen, del 3. Vi ska se om Michael tretow lyckas spela in något som går att använda med den här gruppen Hotter Than Horse, nu ska vi koppla över till studion, till inspelningsstudion här, så får vi se om det händer nåt speciellt. (studioman:) Okej grabbar, vad var det ni sa ni kallade er för? (Micke Tretow): Hotter Than Horse. (studioman:) Va? Okej, då säger vi: bandet går. Vem räknar in? (Micke:) Ja, det är Olle. (studioman:) Bra, okej. Bandet går, varsågoda. ( Aldrig ses igen, pratsjungen countrylåt, men när refrängen kommer klagar pratsångaren över att han blir avbruten, jämför med låten 29 nov) [...](studioman:) Tack ska ni ha grabbar, det går fint!

Dan Fogelberg Same Old Lang Syne

Fjum-fjum reportage: Och i kväll frågar vi: Torsten Ljungstedt. Det är här jag säger: sätt igång. Det vackraste du vet? Jaa, det är väl ett fullständigt belåtet fruntimmer som äter mat som hon tycker om och dricker bejaulais och glömmer bort sin bordskavaljer.

Denny Laine Lover's Light (avbryts efter knappt tre minuter)

Avbrott för Ekoredaktionen med lördagens nyheter i ett sammadrag

*

Eva Dahlgren Eldoradosignatur (instrumental)

Monica Schmidt jingel (champagnekork, bubbel som hälls i champagneglas som skålar): P3, tisdag och lördag: Eldorado.

Stevie Wonder I Ain't Gonna Stand For It

Fjum-fjum reportage: Och i kväll frågar vi: Nils-Petter Sundgren. Torsten Ljungstedt. Det är här jag säger: sätt igång. Behövs det egentligen underhållning här i landet? Jag menar, så upplysta och grodnära (sic!) som vi svenskar har blivit? ( Nils-Petter:) Det är ett rungande ja. Samtidigt vet jag inte nåt nånstans där jag sett ett så nästan patetiskt behov av att skratta, även åt mycket enkla skämt. (Torsten:) Vi behöver underhållning mer än nån annan nation. Jag skulle vilja säga att det är fruktansvärt farligt att inte göra underhållning, därför att utan denna underhållning så får du reaktioner som du inte vill ha. Utan din underhållning, vad underhåller de sig då med? De kanske går ut och stryper katter? Förr kände jag en kille, han tog en säck och så gick han ut och ströp katter i Emmaboda. Det var hans underhållning.

Ronnie Jones Video Games

Kjell Alinge & Janne Forsell humor: Studio S, programmet som har specialiserat sig på att upptäcka nya otäckheter, hemska saker och annat som visar att vi inte lever i en sagobok, tog nyligen upp videovåldet. Ni missade väl förresten inte den häftiga reprisen? Det här har ju genast spritt sig, här i radion vill inte vara sämre, raskt en rapport om radiovåldet. Så här lät det i tisdags, i Kulturkvarten: (tjockt papper som rivs sönder) Vi hörde Otto Norlin i full färd med att riva sönder Monica Björlins manus, OBS Kulturkvarten i tisdags. Direkt över till Vetandets Värld, så här lät det i tordags: Jamen det är ju min studio, det är ju jag som ska vara här! (knuff) Aj! Det är ju min studio, jag har bokat! Näää! Det har jag bokat! Här ska du ha dig en puff! (lätt örfil) Jaa, radiovåldet sprider sig, så här lät det alltså i en ocensurerad version av det som sändes i torsdags i Sjörapporten. [...]

Nick Lowe Endless Sleep

Michael B. Tretow varm synthjingel: El-do-ra-do

Tata Vega You Better Watch Out

Ett gyllene örhänge: [året] 1956. Ja, i dag är det Lucia och det var det faktiskt även 1956, kanske då med den skillnaden att då hade vi besök av den här frikyrkofrälsarväckelsepastorn Tommy Hicks [...] Här kommer just ett telegram från Budapest. Sammandrabbningar har ägt rum i stan i kväll efter en massdemonstration med deltagande av tusentals studenter och arbetare som ropade: frihet för Ungern. Ja, Ungern, ja. Nineteenhundred and fiftysix.

Elvis Presley Heartbreak Hotel (1956)

Lång Atlantis-jingel med Kjell Alinge (repris från 25 nov)

Krisma Lola (synthlåt från Italien)

Fjum-fjum-reportage: Hela det här började förra veckan nere hos frisören. Jag satt och väntade och plöjde veckotidningar och drack kaffe och käkade hjärtformade pepparkakor. På sidan 43, nästan längst upp till vänster, stod det: sorry, vi kan inget göra, åt att Fleetwood Mac släpper en dubbel live-LP nu i december. Det är bara att tiga och lida. Som underskrift stod: Clas-Göran Karlsson. [...] (Clas-Göran, musikrecensent på Veckorevyn, som blir uppringd:) Jag tycker de är jäkligt tråkiga. Tänker inte du på en efterrätt när du hör Fleetwood Mac, t.ex. äppelkaka med vaniljsås? Ja, nu är jag allergisk mot äpplen. Jaha, å fan. Då måste jag fråga vilken grupp ska jag börja med när Fleetwood Mac tar slut? Jaa, The Records. Det är kanonbra musik. Nån speciell låt som du gillar? Jaa, Teenarama . Låter som tuggummi tycker jag. Jag gillar tuggummi.

Fleetwood Mac Farmer's Daughter

Eldorado ringer upp Clas-Göran Karlsson: [...] Folk kan ju inte gå till frisören längre om man ska läsa sånt här, det kan ju vara oanade följder här. Du, jag är glad att du reagerade som du gjorde, det är vad jag hoppas folk ska göra. Jag vill ju, jag vill jäklas med alla dem som gillar Fleetwood Mac. [...]

Fleetwood Mac Don't Stop

Kjell Alinge & Janne Forsell humor: Vi har kallat in de båda kombattanterna herr Engegemånsson och vice patrulledare herr Fördomsfors, för att än en gång diskutera prioriteringsfrågor inom ett krympande socialt kontaktsystem med avseende på parallelldynamiken i ett sekulariserat samhälle, och då ger jag väl först ordet först till herr Engegemånsson. Ja, först av allt så tycker jag att det är väldigt fint att jag har fått tillfälle att offentligt få berätta att du är en(sic!) enda stort avskum. [...]

Chris Spedding Contract

Klaatu Calling Occupants Of Interplanetary Craft (1976)

Jingel (hästhovklapper, skrivmaskin): Skriv i natt. Till Eldorado, Sveriges Riksradio, 105 10 Stockholm.

Little Feat. Perfect Imperfection

Eldorado betyder på svenska Nattens nöjen och Stjärnornas musik. Och Eldoradoproducenterna är: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. Dessutom i (slut på ljudfilen)

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 17 februari 2021