Eldorado med Kjell Alinge

Lördag 29 november 1980 (helt komplett spellista)

Ljudeffekt: En stubin som tänds

Eva Dahlgren Eldoradosignatur

Monica Schmidt jingel med ekoeffekt: Eldorado, två timmar som glimmar.

The Four Seasons Spend The Night In Love

Michael B. Tretow: Frankensteinjingel (dramatisk musik med åskdunder) Muähähähää ... huuääh... Mitt i ztormiga november zå händer det ofta att jag zätter på radion i mitt laboratorium och lyzznar på Eldorado, mhmuähähähähähähä...!

The Rivits Future Soon

Fjum-fjum-reportage: Och i kväll frågar vi: Jörn Donner, Verkställande direktör, Svenska Filminstitutet. Om du fick välja filmrollen? Ja, jag skulle kunna tänka mig, fast jag inte passar till utseendet, att spela Ingemar Bergman mot Ingrid Bergman. Det mest sensuella musikinstrumentet? Det tycker jag konstigt nog att det är en klarinett. Hur ser din önskemänniska ut? Ja, inte som jag i varje fall. I ditt kommande liv får du veta att du ska ha gestalten av en maträtt. Jag tänkte mig närmast att jag skulle vara en gravad fisk.

Helen Reddy Take What You Find

Ett gyllene örhänge: [året] 1967. Fem noll och noll. Vi har hört att klockan är fem, Sverige har fått högertrafik och vi hoppas att alla skall rätta sig efter de intruktioner som ni har fått. Det är en ganska fantastisk stämning här på Kungsgatan, alldeles nyss så åkte det förbi en taxibil där man skålade i champagne för högerkörningen, ett gäng ungdomar. Det är lite karnevalstämning över det hela. 1967. Psykedelic och Flower Power. Flower Power, de är så himla mjuka de här; Psykedelics, det är liksom mera hårt på nåt vis, men samtidigt så är det mjukt också, liksom. 1967. Halva Beatles kom till Falsterbo för meditationens skull. (Paul McCartney:) We only decided to come yesterday. (George Harrison:) Yes, yes. (variant på det som sändes 18 nov)

The Beatles Penny Lane (1967)

Monica Schmidt jingel med ekoeffekt: Eldora-dora-dora-dorado...

Steely Dan Hey Nineteen

Film med Stefan Wermelin: Brubaker (Stuart Rosenberg, 1980)är en film. Ni vet bio: lite avkoppning; man går in och betalar 23 spänn i kassan och sjunker ner i fåtöljen, och så studerar man tjejen i sanden där med, reklamfilmen ni vet [Juicy Fruit Gum is a packet full of sunshine], killen som flyger på surfbräda, reklamen för Old Spice, och Mejeriernas mjölk, och sen, sen kommer Brubaker . (Ödslig ekoeffekt i betongkorridor:) Och långsamt ... biosalongen har försvunnit och jag är på andra sidan duken, inne i filmen. [...] Den här filmen, Brubaker , den är en kärleksfull smocka, en sån där man hämtar upp ända från golvet och träffar så att dörrar och grindar sprängs. Den handlar om sliriga politiker, mänskliga asgamar i kavaj och slips. Det handlar om ett fängelse som behandlar människor med samma finess som en skogsavverkningsmaskin. Om det här låter otrevligt så har du fattat vad jag menar. Men det är samtidigt den bästa äventyrsfilm jag sett på väldigt länge.

Barefoot Jerry If There Were Only Time For Love (1974)

Michael B. Tretow humor: Välkommen till Silkessnöret , frågelåda för välsituerade. Första brev i dag kommer från Julien Lebemann, Villa Multum i Saltsjö-Boo, som vill veta hur man blir av med champagnefläckar på mink. Det är inte nån lätt sak, man kan be husföreståndarinnan att prova med lite kungsvatten, i annat fall föreslår jag att du köper nytt. Nästa problem kommer från Desirèe Blom, Chateau Tjohoo i Cannes, och hennes problem är tydligen att lödningarna vill smälta på hennes silverlaméklänning när hon dansar på kadettbalen. Det är tydligen så att de har ett ebonitgolv där i Cannes, och hon blir alltså uppladdad, och hon säger här att: jag urladdar mig via ohyggligt knastrande vilket gör kavaljererna fundersamma. Nå, vad jag föreslår är väl att naturligtvis att ni, det är ju så att ni inte bär er kattskinnsbrämade cape vid tillfällena, och sedan att ni jordar er på föreskrivet sätt, kanske med nån typ av släpskena eller så, och så får vi hoppas att, att det hela ordnar sig och vi får önska er lycka till i fortsättningen. Ja, det här är praktiskt taget allting som vi har i dag.

Steve Forbert Cellophane City

Lång Atlantis-jingel med Kjell Alinge (repris från 25 nov)

Flash And The Pan Atlantis Calling

Margo Smith He Gives Me Diamonds, You Give Me Chills

Michael B. Tretow humor: Aldrig Ses Igen, del 1. (Janne Ferm:) Det är många artister och band som gör specialinspelningar just för Eldorado, ni har säkert hört Eva Dahlgren och Totte Wallin. Just nu håller Michael Tretow på med en inspelning i studion och vi kan koppla över dit och se hur det går till. (studioman:) Okej grabbar, vad var det ni sa ni kallade er för? (Micke Tretow): Hotter Than Horse. (studioman:) Va? Okej, då säger vi: bandet går. Vem räknar in? (Micke:) Ja, det är Olle. (studioman:) Bra, okej. Bandet går, varsågoda. (låten Aldrig Ses Igen , långsam och riktigt knasig falsksång jämför med den i 6 dec) [...] (studioman:) Tack ska ni ha grabbar, det går fint!

Phil Lynott King's Call

John Hiatt It Hasn't Happened Yet

Kjell Alinge humor: Blädder-blädder. Jaa, jag ser här står i tidning Damernas Värld att det är ett stort bråk på Eldoradoredaktionen, står det här i skvallerspalten, men det kan väl inte vara sant? Över till slagfältet. [...]

David Bowie Fashion

Avbrott för ett sammandrag av ekonyheter

*

Eva Dahlgren Eldoradosignatur (instrumental)

Monica Schmidt jingel (champagnekork, bubbel som hälls i champagneglas som skålar): P3, tisdag och lördag: Eldorado.

Loredana Bertè Prima O Poi (från Italien, början av denna låt kom att användas i en Eldoradojingel under 1981)

Jingel med Kjell Alinge: Från Sammetsredaktionen. Vi sänder i siden; Eldorado (i bakgrunden: Giorgio Moroder The Apartment )

Murray Head Affair Across A Crowded Room

Lars-Göran Nilsson: Eldorado är det första radioprogrammet som sänder i siden (repris från 25 nov) [. ] För de här nya sändningarna krävs det en tillsats, en sidenljudskonvertor som den kallas.

Marianne Faithfull Working Class Hero

John Lennon Imagine (1971)

Fjum-fjum-reportage: Och i kväll frågar vi: Nattens Drottning. Det räcker med Alexandra. Jörn Donner, Verkställande direktör, Svenska Filminstitutet. Önska dig en händelse. (Alexandra:) Att utvecklas och bli en bättre människa. (Jörn:) Andra Världskrigets slut. En film du minns? (Jörn:) Ojojojojoj... (Alexandra:) All That Jazz . (Jörn:) Gycklarnas afton av Ingmar Bergman. Vilken fråga skulle du helst vilja att nån ställde till dig? (Alexandra:) Skulle du vilja jobba med underhållning? På radio eller tv? (Jörn:) Fråga om varför jag är i Sverige. Din julklappslista. Flest hårda eller mjuka paket? (Jörn:) Jag har inte fått en julklapp eller gett en julklapp sedan 1951. (Alexandra fnissar:) Jag har inte gjort nån lista. Jag önskar mig bara att få må bra och vara lycklig. Inget hårt eller mjukt paket? (Alexandra fnissar)

Boz Scaggs (f. David Paich) Miss Sun

Michael B. Tretow jingel i schlagerform: Eldoradododododododo...

Eldorado I 60-talet: Barry Mann Who Put The Bomp (1961)

Monica Schmidt jingel med ekoeffekt: Eldora-dora-dora-dorado...

Bob Seger Against The Wind

På samma våglängd: Stevie Wonder Master Blaster (Jammin')

Reportage av Kjell Alinge (med raspig röst à la Leif Smoke Rings Andersson): En ny baddare ur skivfloden. (Med vanlig röst:) Han ser ut som den tråkige kamrern i nykterhetslogen. Han påminner om en daggmask i examenskavaj, och samtidigt är han en helig man, [rocklegenden] T-Bone Burnett. T-Bone gör rockballader, skrapiga, dallrande, fyllda av förbryllande textgnistor, och han är, som jag sa, en helig man. En rockprofet, kanske den ende i dag, hans evangelium låter som ett eko ur rockens alla tre decennier. Som ett lätt raspigt och helt orimligt fynd ur nån cut-out-rea, men det här är nu och för evigt. Hans LP Truth Decay på det lilla bluegrass-sprättarmärket Tacoma är en av världens bästa grammofonskivor. Om nån säger nåt annat, är den personen en skunk, en råtta och en satans lögnare.

T-Bone Burnett House Of Mirrors

Michael B. Tretow humorjingel: (rysk hummande körsång i bakgrunden) Handen på hjärtat, visst var det mycket bättre förr? När musik var musik och inte dunka-dunka och skrän och skrik och långhåriga apor och snusk. När man kunde få höra Ernst Rolf få pli på radion med en uppjazzad folkvisa. Och Peppe Charamillo, minns ni honom? Och Malandos Tangoorkester? Och Hermann Klebanoff? Ja, det var tider. Nu så verkar det bara vara en sak som gäller. Och det är Eldorado.

The Steve Haynes Band Walk On By (b-sidan på singeln Back In My Arms Again )

Det låter på ett speciellt sätt om Eldorado, radions tekniker hjälper oss att få det här ljudet. Tekniker i kväll har varit Bampe, Christer Nystedt, Lasse Lundberg, Lars Wrigstedt och Lennart Zetterberg.

Michael B. Tretow varm synthjingel: El-do-ra-do (som faktiskt är medtagen på LP:n Stjärnornas Musik som gavs ut 1982)

Micke Tretow har gjort våra nya jinglar och bidragit med andra roliga infall i kväll också.

Dr. Hook Body Talkin'

Eldorado betyder på svenska Nattens nöjen och Stjärnornas musik. Och Eldoradoproducenterna är: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. Dessutom i Eldoradoredaktionen: Janne Ferm, Monica Schmidt och Stefan Wermelin. Och som hemlig gäst i kväll, Barbro Schultz.

Eva Dahlgren Eldorado (instrumental, aldrig utgiven)

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 17 februari 2021