Eldorado med Kjell Alinge

Tisdag 25 november 1980 (helt komplett spellista)

Precis före Eldorado , i programmet Till Glädje med aktuell kristen musik, spelas låten Ararat Vapenfri (instrumental jazzrock/fusionjazz)

Vanlig hallåman: Och detta är Program 3 där vi ska ge oss in i ett Eldorado med nattens nöjen och stjärnornas musik.

Eva Dahlgren Eldoradosignatur

Monica Schmidt jingel: Eldorado... (med ljudeffekt: rymdskepp som startar)

Fleetwood Mac Tusk (1979)

Mark-Almond You Look Just Like A Girl Again (1978)

Monica Schmidt jingel: Eldorado... (med ljudeffekt: syrsor)

Lars-Göran Nilsson: Eldorado är det första radioprogrammet som sänder i siden, och för att få en förklaring till vad det innebär så har vi vänt oss till radions tekniske expert, Kjell Stensson. Ja, sidensändning, vad är det? Ja, man kan väl enklast beteckna det som ytterligare ett steg i utvecklingen mot en mera välljudande radio. Tidigare milstolpar i den här utvecklingen, det har ju varit införandet av fm och stereo, och nu alltså på försök, jag understryker att det är på försök, sändning i siden. Och man kan väl enklast karaktärisera det som det är ett sätt att få mera sammetsliknande ljud. Jaha. Men hur låter det här nya ljudet? Vad ska jag säga? Det är alltid svårt att beskriva sinnesupplevelser, jag kan väl säga att det är ett mera påtagligt ljud, ett ljud som man ta på. Det är faktiskt lätt att visa med fingertoppsprovet på själva radion, du håller liksom fingrarna mot radion, så får du själv då se, eller konstatera vad du upplever. Ja. Kan alla lyssnarna ta emot sidensändningarna? Nja, de flesta får ju fortfarande den gamla välkända vadmalseffekten, om jag får kalla det så. För de här nya sändningarna krävs det en tillsats, en sidenljudskonvertor.

Roxy Music No Strange Delight

Elvis Presley (You're The) Devil In Disguise (1963)

Fjum-fjum-reportage: Eldorado frågar. Sätt igång. Eldorado frågar mannen bakom titeln verkställande direktör, Svenska Filminstitutet. Jörn Donner. Om du fick leva resten av ditt liv helt efter dina egna ritningar? Jag skulle sitta ungefär fyra månader per år på en söderhavs- eller lämplig ö och skriva en bok, och sen, resterande åtta månader, skulle jag tillbringa i skärgården. Hur ska man få oss att gå på bio? Ja, inte går det med pistolhot, utan enbart genom att göra roliga filmer. Vad är roliga filmer? Det kan till och med vara filmer som man gråter åt. (avslutas med ett elgitarrstycke ur John Mayall & The Bluesbreakers The Supernatural (1970))

Carly Simon Come Upstairs

Monica Schmidt jingel: Eldorado... (med två swischljud)

Peter Lundblad Ge Apan I Dej En Chans (specialinspelning för Eldorado, där Peter Lundblad spelar alla instrument själv, här i programmet med titeln Apan , utgiven på singel 1981)

Quantum Jump The Lone Ranger (1979)

Pressen på pulsen med Kjell Alinge (allra första gången den förekommer, jingeln är en viskning med telexknatter i bakgrunden: press-press-press-pressen på pulsen-sen-sen-sen-sen-sen -sen...): Alla ni som gillar rockmusik, alla ni (publikjubel) oj, var ni så många? Jaha, väldigt vad många ni har blivit! Alla ni, kan ni? Hallå! Tack! Så! (jublet tonar bort) Alla ni tänkte jag gratulera faktiskt, gratulera för nu har ni fått en alldeles egen, riktigt tjock och proffsig egen tidning. Den heter Schlager och jag har just luktat på (sniff-sniff) nummer 4, den kostar 7 (kassaapparat- kaching !) och 75, och är full av rocksvärta. Schlager har många äss i ärmen, den är spartansk, sober, snitsig, späckad, och den är snabb. Första moderna rocktidningen på svenska som kommer regelbundet (prassel, prassel). Blädder-blädder! Rocklinjen är hård och konsekvent, i nummer 4 kan man läsa om Jam, Pat Benatar, Kai Martin och Stick! och Ståålfågel ( kuckeliku !). Schlager har ett elegant schwung i sitt sätt att servera sotsvarta bilder av hopkrupna rockmusiker. För de sitter ofta nerhukade, musikerna, inträngda i ett särskilt kalt hörn med snövita kinder, frost i mungiporna och sotsvarta brillor fastnitade tvärs över snoken, så de ser ut som ett korsord, nysnattat ur frysdisken (isskrap). De kan de här med design på Schlager , så här snyggt och svalt och stramt har aldrigt tidigare den trasiga, laddade, hotfulla rocken serverats i Sverige. Och så är tidningen dessutom nerlusad med information (prassel-prassel) Jaha, han spelar med dom, men dom spelade där innan han hade spelat med dom andra, jaha! På frågan om Schlager behövs i svenskt musikliv, kan jag svara ett tveklöst (glatt synthjoddel med ekoeffekt).

Talking Heads Seen And Not Seen

Isadora Juice Isadora (från Italien, 1979)

Lång Atlantis-jingel med Kjell Alinge: (segelfartyg på stormigt hav) Vi driver vilse med vinden. Finns det ingenting mellan nya vågen (racerbåt) och gamla, gamla Nordsjön? (fiskebåt med tändkulemotor som tonar över i synthlåten Vangelis Alpha (1976)) Joo, joo! En hel kontinent, Eldo-rado, reser sig ur radiovågorna, tisdag och lördag, 22 till 24, Eldo-rrrado!

Murray Head How Many Ways (1979)

På samma våglängd (den musiksnutt med munspel som hörs i slutet på denna vinjett är slutet på The Beatles From Me To You ): Karin Holmgren i Enebyberg har skrivit hit till Eldorado och bett oss spela Boz Scaggs. Boz Scaggs Do Like You Do In New York

Jingel: Skriv till Eldorado, Riksradion, 105 10 Stockholm (med radioljud och swischljud) Eldorado, Riksradion, 105 10 Stockholm

Sniff 'n' the Tears New Lines On Love (1978)

Lonette McKee Maybe There Are Reasons (1978)

Avbrott för ett sammandrag av tisdagens nyheter med jordbävningen i södra Italien söndags kväll.

*

Eva Dahlgren Eldoradosignatur (instrumental, kort version)

Monica Schmidt: Eldorado en guldgruva i P3!

Stacy Lattisaw Dynamite!

Ett gyllene örhänge: [året] 1964 så flög moralkakorna åt olika håll. De föräktenskapliga förbindelserna togs upp, de var allvarligt skadande för Sveriges ungdom. Maranata, KDS bildades men också kom 491, topplösa baddräkter, [filmerna] Tystnaden och Kärlek 1 . Även vanliga människor är väl intresserade utav sexualitet liksom av alla andra möjliga livsyttringar. Bengt Anderberg. Folk läser detektivromaner och ser på [tv-serien] Bröderna Cartwright och allt sånt där, då är det inte märkvärdigare att de vill läsa om samlag. 1964: Skäggen . (Beppe Wolgers:) Alltså du, grabbarna ... (rap samt spolning på gammaldags toalett med tanken i taket, hämtat ur den skandalomsusade tv-humorserien Skäggen vars avsnitt sändes med titlarna Fasad, Segment, Modul, Relief och Fundament ) 1964 så lyssnade vi på Roy Orbinson, ett halvår senare så kom han till Stockholm. Platsen är kongresshallen i Stockholm en dag i slutet av mars 1965. Melodin den känner ni säker igen som Oh Pretty Woman , en av Roy orbinsons miljonsäljare.

Roy Orbinson Oh Pretty Woman (1964)

Fjum-fjum-reportage: Eldorado frågar. Sätt igång. Eldorado frågar kvinnan bakom titeln Nattens Drottning. (skratt) Det räcker med Alexandra Det mest sensuella musikinstrumentet? Panflöjt, därför att ... (ett stycke ur Zamfir She (1980)) ... tonen är så sensuell och fin. Hur ser din önskemänniska ut? Åldern spelar ingen roll. Begåvad, intelligent, blixtrande, charmerande, sensuell förstås, humoristisk.

Davitt Sigerson Cry For Love (b-sidan på singeln I Never Fall In Love )

Litet reportage: Jerry Williams, vad är ett Eldorado? (repris från22 november)

The Korgis Everybody's Got To Learn Sometime

Kjell Alinge & janne Forsell humor: (Janne:) En rad nya trender och grupper och rörelser har dykt upp. I kväll hade jag tänkt att vi skulle uppmärksamma en av de allra senaste. Jag hade tänkt göra ett besök hos Men vad i helvete är det här, vem fan är ni, klampa på så här utan vidare och utan att knacka, vad fan vill ni, försvinn, bara försvinn, det står Stör Ej på dörrn, kan ni inte läsa, försvinn rakt av om ni inte vill ha den här bandspelaren uppkörd i häcken -rörelsen. Jaa, då kliver vi väl på då, så får vi se. (Kjell, ilsket skrikande:) Men vad i helvete är det här?! Vem är ni?! Klampa på så här utan vidare och utan att knacka, vad fan vill ni?! Va?! Va?! Bara försvinn! Det står Stör Ej på dörrn, kan ni inte läsa? Försvinn, rakt av bara om ni inte vill ha den här bandspelaren uppkörd i häcken! []

Steely Dan Third World Man

Fjum-fjum-reportage: Eldorado frågar. Sätt igång. Eldorado frågar mannen bakom titeln verkställande direktör, Svenska Filminstitutet. Jörn Donner. Om det fanns fyra radiostationer i Sverige? Den som fick de flesta lyssnarna skulle antagligen fungera dygnet runt med musik. (ett stycke hörs ur Esperanto Last Tango (1975)) Men det var inte den som jag skulle lyssna på, utan jag skulle tro på en mera blandad musikkanal, den skulle vara betydligt mera samhällskritisk på ett vettigt sätt. Den vanliga radion är ofta samhällskritisk på ett ovettigt sätt. När njuter du som allra mest? Fem minuter efter ett bastubad. Ett tips på hur vi ska få Sverige roligare? Ja, man får väl antagligen befolka det med en massa kineser. De har lätt att skratta, det har svenskarna som bekant inte.

Betty Davis Gettin Kicked Off, Havin Fun (1975)

Påannons med zapp-ljud: tv, TV1, klockan 21:30, nu på fredag, Bälinge byfest (sändes 28 nov 1980), musik, med bland andra, The Jam, och Eldkvarn.

Eldkvarn Idiot-Stuff

Film med Stefan Wermelin: Det är vi i väst som hittills haft patent på det här med katastroffilmer, ni vet: skyskrapan ramlar omkull och hajen brinner. Men nu i veckan så kan vi här i Stockholm se en rysk katastroffilm, Kraschlandning ( Ékipazh (om tre piloter som hamnat i en bergsby) Aleksandr Mitta, 1980), en av de populäraste filmerna nånsin i Sovjet. 55 miljoner människor har sett den under förra året, en fjärdedel av Sovjets befolkning. Filmen har de vanliga ingredienserna av flygplansbesättning i trångmål, jordbävning inkluderande vulkan som rinner över och lägger ut färsk lava över hela startbanan, och en massa människor som måste räddas. Tack vare då att personskildringarna är mycket djupare och närmare än motsvarande amerikanska filmer, så känns filmen mer spännande. Vanligtvis så är ju katastroffilmer desamma som Charlton Hestons tolv stordåd, ni vet det där: Charlton Heston springer in i ett hus och räddar ett litet barn, Charlton Heston stänger av kraftledningen genom att rycka ut sladden, Heston Charlton räddar ung snygg brud hängande i klippkant. Denna privata företagsamhet hyllas av nån anledning inte lika oförblommat i den här ryska filmen Kraschlandning . Hjältarna finns där, men de är också mer vanliga människor med skilsmässor och surt humör, och den ryske Don Juan-typen måste bara ses! Som katastroffilm håller Kraschlandning måttet, vi kan ge den en ( Krasch !).

Bee Gees Too Much Heaven (1978)

Grace Jones She's Lost Control (b-sidan på singeln Private Life )

Turley Richards Can't You Hear Them Crying (1979)

Eldorado betyder på svenska Nattens nöjen och Stjärnornas musik. Och Eldoradoproducenterna är: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. Dessutom i Eldoradoredaktionen: Janne Ferm, Jan Forssell, Monica Schmidt, Jan-Erik Sundquist och Stefan Wermelin.

Eva Dahlgren Eldorado (instrumental, hela låten, aldrig utgiven)

(slut på ljudfilen)

 

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 12 november 2017 (uppdaterad 14 februari 2021)