Eldorado med Kjell Alinge

Tisdag 11 november 1980 (fullständigt komplett spellista)

Ljudeffekt: tändning av stubin, Eldoradorop och sprängning i berget

Eva Dahlgren � Eldorado som kom att ges ut på LP:n Eldorado � Stjärnornas musik våren 1982)

Kjell Alinge: Riksradion presenterar: Lyxradion Eldorado, från Sammetsredaktionen. Vi sänder i siden: Eldo-rado. Tisdag och lördag, 22 till 24, i virvlande yra: Eldo-rado (repris från första programmet 4 november, i bakgrunden: Giorgio Moroder � The Apartment )

Sad Café � La-Di-Da

Kjell Alinge (med glimten i ögat): Rådiga Rutan med trottoartips. Ja, förra veckan här i Rådiga Rutan tog vi upp hur man kokar soppa utan en enda spik. Nu tänkte jag i dag att vi skulle ta upp en lyssnarfråga: Vi har fått ett brev hit ifrån en basist i Huddinge, som frågar så här: Hur gör man egentligen en pärlande härlig melodi som gör en världsberömd och får folk att flyga på musikens vingar? Jaa du, basist i Huddinge, det här är nånting som musiker och sångare har frågat sig, och i någon mån oss, i evigheters evighet. Därför är det skönt att här i kväll ge ett rakt och klart svar. Så, om ni nu tar fram papper och penna allesammans � eh, är det klart då? Ja, då gör man alltså så här: Man tar en ordinär 15-kilometers regnbåge. Man filéar och flår själva bågen i månens sken, gärna just efter regnet; lite manna från himlen kan man strö in mellan det blå och det violettskimrande; och sen bryner man alltsammans i bränningarna. Fräser upp långsamt i fanfarer, hänförelse, extas och lite gräddfil och curry. Ja, sen är det bara och ställa in alltsammans varligt i sin innersta vrå, och låta det stå tills refrängerna fått den här läckert guldgula knaprigheten. (mjuk, plingande och vanligt förekommande ambientmusik med porlande vatten i bakgrunden)

Isadora Juice � Donna Automatica (från Italien)

The Stylistics � It Started Out

Fjum-fjum reportage (intervju med folk): Var nånstans skulle du allra helst vilja vara just nu? � Där det är varmt, jag gillar värme. � Ja, Bermudas. � St. Thomas. � Söderhavet. � Japan. � (Norrmannen:) Ja, det er dejligt her. � I Södra Frankrike, tror jag. Vackert landskap, härligt klimat. (Norrmannen:) � Ja de må vare stryn. � I Bled, norra Jugoslavien. Där finns vad som inte finns här. � (Norrmannen:) Det e ikke så varmt. � Lappland. � Amerika. Det är läckert. � Toaletten � (skratt)

Kjell Höglund � Myten Om Shangri-La

Margo Smith � He Gives Me Diamonds, You Give Me Chills

Monica Schmidt jingel: Eldorado, en guldgruva i P3.

Kjell Alinge med ljud från casinoapparater, s.k. enarmade banditer i bakgrunden: Eldorado betyder, som ni säker inte vet, det gyllene landet. Ett land täckt av GULD, GULD, GULD.

Lars-Göran Nilsson : Guld. Ett metalliskt grundämne. Kemiskt tecken Au. Täthet 19,32. Atomvikt 196,967. Smältpunkt 1063 grader. Jämför: guldbröllop, guldhamster, guldbaggen, guldkalven och gyllene snittet. På amerikanska gold och då också titeln på en sång av den californiske visdiktaren John Stewart.

John Stewart � Gold

Roger Rönning � Det Är Karneval

Kjell Alinge och & Janne Forssell humor: Hos astrologen. (Janne med tysk brytning:) Ja, jag ser här alltså, att ni är alltså en Tvilling, född under inverkan av Venus och Jupiter i fjärdedet av min måndens(?). (Kjell med mörk röst:) Ja just det, ja det stämmer, jag är Tvilling. � Och nu undrar ni om framtiden. � Ja, det vore fint om man kunde få en liten idé om hur det skulle gå här nu, för att jag har ett litet sparkapital och så tänkte vi då kanske man kunde göra en investering här som ... öh... � Ja, för er del så ser jag en suddig, liksom immig, nästan ogenomtränglig, grumlig, man skulle kunna säga dimma, långt bort simmande stort, som är som ett oformligt ... � Jamen vänta nu här! Ni får väl svara lite om framtiden! Nu har jag ju betalat tvåtusen spänn här, och ja, immig och dimmig ... � Jag märker också att här så korsar Venusvinkeln Jupiter, och här står att ni har en tendens att reagera emotionellt. � Ja, ja, det kan ju hända, men nu vill ju jag veta om framtiden, jag kom hit för att veta om framtiden nu, hur blir det nu med det? � Ja, ni kommer inom en relativt snar framtid att drabbas av en stark sinnesrörelse. � Nä, ska ni fortsätta slingra dig på det här viset hela tiden, så tycker jag att det här, det här var inte alls vad jag hade väntat mig! Här har jag betalat tvåtusen spänn och ni sitter bara och surrar och tuggar en massa om dimma och imma. Det här, nää! Blir det inget mer än det här?! Är det bara så här hela tiden att, att ni säger så här?! Va?! � Den här sinnesrörelsen, den kommer att växa och växa. � Ja, men den här verksamheten ni håller på med, den tycker jag borde undersökas faktiskt, jag tror att jag ska ta och skicka, jag har en kontakt inom pressen, det här, sånt här ska inte få ...! Va?! � Det kommer att växa och växa. � Jamen, nää, det här var en stor besvikelse! Och att detta ska förekomma i ett modernt civiliserat land, och att man kallar, nää, det här, sånt här ska man sätta ett stopp för en gång för alla, såna här ...! � Tydligen blir det en övermäktig reaktion. Om ni släpper hela problematiken ... � Jag bryr mig inte! Nää, adjö! (dörrsmäll) � Jaa, nästa. Varsågod, lilla damen i Oxen.

Flash And The Pan � Walking In The Rain

Fjum-fjum reportage (intervju med folk): Vad tanker du på när du hör ordet Eldorado? (repris från 4 november)

Grace Jones � Private Life

Kim Beacon � My Blues Has Gone (It's A Miracle)

Film med Stefan Wermelin: I filmen The Long Riders , på svenska De laglösa (1980, svensk premiär 6 november), har regissören Walter Hill velat återskapa den gamla vilda västern, fast i en mer realistisk klädedräkt än vad som är vanligt inom genren. Det är legenden om Frank och Jesse James som ligger till grund för denna film, bröderna James och bröderna Youngers konfrontationer med yankee-samhället efter sydstaternas fall, en våldsam film som klart visar smärtan hos den agrara bondebefolkningen och den alienation de upplevde efter sin förnedring vid krigsslutet 1865 då nationens löften bröts. [...] Mycket pang-pang, mycket blod i vackra bilder och slowmotion, mycket vacker miljö och tidstypiska kläder, antagligen som det såg ut på den tiden. Mycket vacker och bra musik gjord utav Ry Cooder.

Ry Cooder � The Long Riders (instrumental mandolinlåt)

Hansson de Wolfe United � Snurra Mitt Lyckohjul (avbryts efter 1½ minut)

Avbrott för nyheter i sammandrag från Ekoredaktionen

*

Ingen ljudeffekt

Eva Dahlgren � Eldoradosignatur (instrumental)

Robert Palmer � Too Good To Be True

Kjell Alinge humor: Här i Eldorado följer vi förstås den framtida teknikens fascinerande framväxt. Vi har fått ett inlägg i frågan av Lars Kumlin i Fipsehuk. (Med mörkare röst:) Ja, jag är alltså Lars Kumlin och jag har läst i tidningarna att den där nya satelliten för televisionssändningar, Numsat, den tyckte man inte är så bra. Om det nu är så att ni inte, att ni ledsnar på den här, så skicka den då till mig, och märk satelliten då: Lars Kumlin, Pyttebogatan 18, Fipsehuk. För jag gillar alla nya roliga grejer som blinkar och sprakar, och har hela källaren full med modelljärnvägar; Brennerpasset i naturlig skala, digital äggkokare och tandborste i video, och jag tror säkert att jag och frugan och ungarna ska hitta nåt kul att göra med den här satelliten på veckoändarna. Tveka inte. Om ni ledsnar, skicka satelliten till Lars Kumlin, Pyttebogatan 18, Fipsehuk. Tack för mig.

(Eldorado i 60-talet) Diana Ross & The Supremes � Reflections (1968)

Jingel: P3, tisdag och lördag, Eldorado.

Fjum-fjum reportage (intervju med folk, där många röster förekommit förut): Det är tre timmar kvar, vad skulle du i första hand se till att du har med? � Jaha du, då borde man väl säga: sin fru. � Blodpudding. � Livet. (Norrmannen:) Ja, det er dejligt her. � Två leverpastejsmackor. � Nä, det går inte. � En vacker tjej. � Jag har svårt. (Norrmannen:) Ja, det skulle vare valtran. � Slopa inkomstskatten. � Mer värme och uteliv, alltså ... (Norrmannen:) Ja, jeg mår bra nu. � ... och min man förstås. (Norrmannen:) Så vi kan vare her. � Toaletten. � (fniss) � Parfym. � Cowboys och indianer. (Norrmannen:) Det kan osså vare pizzaknappen da.

Kenny Loggins � I'm Alright (Theme from Caddyshack)

Reportage från modeshow: Novembervinden är vass, den nyper och nafsar i näsborrar och örsnibbar när jag snubblar ur taxin och in i Berndts Salonger. Det är en söndag i november [1980], det sorlar i salongen. Det är plyschigt, hemtrevligt, och eftersom vi inte tycks ha nåt bättre för oss petar vi allesammans i oss ost och vindruvor. Då kommer det in en dansk och pratar i näsan, han står på scenen och verkar stolt över att ha hamnat där. Han ser ut som morfar Gingko, tänker jag. Han pratar lustigt, han kanske har satt en bit av tomtemustaschen i halsen. Han pratar danska, det är det. Han förklarar länge och danskt, att det vi ska se strax är unikt � och så börjar det! Alpha-81 är rubriken. De har fraktat hit en trupp vackra mannekänger från Paris, och nu flimrar de fram över scenen. Gunnar Larsens Mode Avantgarde Fashion Show Alpha-81. Ögonen fylls av höfter och långa lår i laserdekor, och öronen fylls av Grace Jones och Amanda Lear. Det hela är just ingen sensation, amerikanskan som heter Linda kommer gång på gång in i kreationer som säkert gnistrar aningen svagare än Andromedanebulosan. Och den karibiskt svarta kvinnan kan säkert inte alls gå på vattnet, bara sväva, just ovanför golvet.

Madleen Kane � Movie Girl

Modeshowreportage (forts.:) Berndts är intaget, erövrat, och armén är iförd den vanliga uniformen, ni vet: fiskfjäll från topp till tå, gummidräkt och ridbyxor som flaxar, svarta och fluffiga i den där vanliga saltlakristonen. Sen är de djungelkvinnor allesammans, tigerrandade och leopardfläckade skrider de fram. Men de har rört ihop alltsammans. Ibland har de plastglatta stövlar i sandlådefärger och i nästa sekund baddräkter från Esther Williams doppingbok. (Esther Williams, amerikansk simmerska och filmstjärna. Ester utförde, anförd av Busby Berkeley, hisnande badbaletter, i, ovanför och under vattenytan på 40-talet.) Och sen gör de chock, frontal, karatesnabba rusch som fallskärmsjägare på rymmen från framtidens stridszoner. Många är bra på att gå, andra galopperar bra, och några är särkilt bra på att titta menande. Man hör hur ögonkasten stinger till i Berndts tvåmetersspeglar: sting, ping. En del är särskilt bra på att bara stå, och alla är bra på att vara långa, det har de fulländat. Vackra har de aldrig behövt träna på att bli, det låg i släkten. Förresten var de inte vackra allesammans. En såg ut som arisk sjöfågel som räddats från oljekatastrof, en annan hade hår som påminde om slarvigt städad byrålåda. Men det ligger alltid en massa bra idéer i luften en sån här gång. Och alla hade snyggare ben än Björn Borg och McEnroe. De två, de servade samtidigt i tv:n, därför var det lite glest bland borden. Men leendena var vitare än borddukarna när allt var över. Alice Timander blossade i vitt, och dansken hade den vitaste kavajen i rummet när han tackade alla de internationella mannekängerna, en efter en efter en efter en ...

Michael Jackson � Workin' Day And Night

Rodney Ohman [a.k.a. Öhman] � Himlen E' Blå

Ett gyllene örhänge (Lars-Göran Nilsson inom parentes): (Eldorados tidsmaskin tar er med tillbaka till 1959.) � Sovjetunionen sände i dag upp en flerstegs månraket. (1959. Vad hände mera? Musikaliska stora händelser i Sverige var galapremiär på My Fair Lady och urpremiär på Aniara . För ungdomen så fanns det också musikprogram, ledda utav Arne Weise. Tillbaka till 1959.) � Sveriges Radio, Program 1. Nu beger vi oss till Club Fiskartorpet. Klubbmästare: Arne Weise. (applåd) (Arne:) Hej. Hejsan igen och välkomna till Club Fiskartorpet. Vi ska ut och resa lite grand på låtsas, Bengt Hallberg med trio ställer upp som reseledare. Är ni klara då, så stänger vi dörrar och vindar och kör igång. (snabbt pianostycke) (Vädret 1959, sommaren var en stor händelse bara det.) � En högtrycksrygg sträcker sig från Nordsjön åt nordost in över Norrland där ett särskilt högtryck bildats, varmare än i går. (Och så fortsatte hela sommaren. Andra stora händelser var [regalskeppet] Vasas lyftning och invigningen utav höghusen vid Hötorget. Och så var det då matchen Ingo/Floyd, första mötet som inte fick direktsändas i radio, men som direktsändes i en annan snabbt uppfunnen piratradio.) � Och nu går gonggongen för tredje ronden, Floyd och Ingemar kommer in i ringen. Ingemar börjar med några vänsterjabbningar, Floyd han går in snabbt med vänstern, försöker komma i närkamp. Ingemar håller honom på avstånd med vänstern, jabbar bort med vänstern, Ingemar bara står med garden, Ingemar håller upp garden ett tag och drar sig bakåt, och försöker med vänstern igen, Floyd han håller upp ...oj! (publikjubel) Och där gick en rak höger! Floyd i backen! 5, 6, 7, 8, 9, Floyd Patterson är ute! The winner is Johansson! Ingemar Johansson! Och Ingemars leve går i luften!

Buddy Holly � It Doesn't Matter Anymore (1959)

Kjell Alinge och Janne Forsell humor: Karl Janson, du är mest känd som sångaren karl Janson. Vad inte så många känner till är att du också är en baddare på att vissla. Det blir ju faktiskt premiär för det här i kväll. Vad hade du tänkt bjuda på för någonting? � Jag hade tänkt att börja med Don av Wellen(?). � Jaha, Då-novellen(?) alltså med Karl Janson. � (harkel) Pfff... ffhh... pphh... zzzz... wwhh... [...]

Quantum Jump � Neighbours

Kjell Alinge: Radions ljudtekniker hjälper oss ordna två timmars mousserande Eldoradoljud. Vid paljettpumparna den här gången: Benny Norling, Hans Pettersson, Max Ekman, Bampe, Hasse Nilsson och Ulf Olsson.

Donna Summer � Looking Up

Jingel (med hästhovklapper och skrivmaskin): Skriv i natt. Till Eldorado, Riksradion, 105 10 Stockholm. (pennrasp) Eldorado, Riksradion, 105 10 Stockholm.

Brenda Russell � You're Free

Eldorado betyder på svenska Nattens nöjen och Stjärnornas musik. Och Eldoradoproducenterna är: Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson, Lennart Wretlind. Dessutom i Eldoradoredaktionen: Janne Ferm, Jan Forssell, Monica Schmidt och Stefan Wermelin.

Eva Dahlgren � Eldoradosignatur (instrumental, lång version)

 

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 19 januari 2021 (korrigerad 15 januari 2022)