Eldorado med Kjell Alinge

Lördag 8 november 1980 (fullständigt komplett spellista)

Ljudeffekt: tändning av stubin, Eldoradorop och sprängning i berget

Monica Schmidt: Eldorado – en guldgruva i P3! (repris från det första programmet 4 nov, i bakgrunden: Sakari Kukko – Kaipuu, 1979, instr. folkjazz från Finland, med fågelsång)

Eva Dahlgren – Eldoradosignatur

Reportage: Vad tänker du på när du hör ordet Eldorado? (repris från det första programmet)

Margo Smith – He Gives Me Diamonds, You Give Me Chills

Flash And The Pan – Lights In The Night

Kjell Alinge Humor: Eldorado presenterar: Den dolda mikrofonen! I samarbete med Televerket, folkrörelserna och de ännu högre makterna presenterar vi Den Dolda Mikrofonen! (den pampiga orkestermusiken i början är Miklós Rózsa – Prelude , från filmen Ivanhoe ) (Kjell Alinge badar i ett badkar) – Nämen va... ( skvalp ) Vad är det här... ( plums !) Var har ni lagt micken nu då, va?! Var är mikrofonen? Va? Var? Var? Ta fram den! Ta fram mikrofonen nu! Ta fram micken!

Ritz – Nightmares

The Dells – Oh What A Nite (1956)

Ronnie Bond – Fly On The Wall

Recension av Stefan Wermelin: I går kunde ni se Zero, alias Robban Broberg i tv. I onsdags [5 november 1980] kunde vi här i Stockholm se Robban på Moderna museet. Det är inte alltför ofta han uppträder, den där skämtsamme dödansaren. Några säger ”allvarlig clown” fast det är egentligen precis tvärtom. Inför en fulltalig och stillsamt entusiastisk publik så framträdde Robban med piano och gitarr och kassettradio som han sjöng playback till mycket verkningsfullt. Publiken bidrog med försiktig allsång och små (pip!) och (fniss!). Han är bra, Robban, bra att se på scen igen. Enda haken, tycker jag, det är att han sjunger allt mer och mer på engelska, det tycker jag är synd. Han är en av de få som kan behandla svenska språket på ett elastiskt och töjbart sätt. För mig känns det som han flaxar omkring på startbanan, prövande vingarna inför New York, USA och stora världen. Det tycker jag han ska låta bli. USA har sina Loudon Wainwrights och Randy Newmans, vi har ju bara Robban.

Zero (Robert Broberg) – Tom Top

Kjell Alinge: Riksradion presenterar: Lyxradion Eldorado. Från Sammetsredaktionen. Vi sänder i siden: Eldo-rado. Tisdag och lördag, 22 till 24, i virvlande yra: Eldo-rado (repris från första programmet, i bakgrunden: Giorgio Moroder – The Apartment )

Steve Forbert – Cellophane City

Kjell Alinge & Janne Forssell humor: Jag skulle vilja beställa här, jag skulle vilja ha en cheeseburgare. – Tyvärr är cheeseburgarna slut, nåt annat kanske får det vara? Vi får titta! – Ja i så fall, jag tror ... jo men då tar jag en vanlig stek med bröd och gurka och lite... – Tyvärr, tyvärr, vi har inga bröd kvar och gurkan är också slut. – jaha, får man kanske fråga vad ni har över huvud taget då här på ...?! – Ja vi har Farah Fawcett-Meyers med söndersliten kjol i violett brinnande bilvrak, till exempel. – Öh ... va? – Ja, eller blonda Bo Derek i våtslimmad skjorta fastbunden på rälsen i solnedgången, innan apacherna kommer. Nu får ni bestämma er, vi kan ju inte hålla på så här hela dan! – Jag vet inte, men, men det ... blonda Bo Derek ... para... söndersliten ... det här var konstigt ... – Ja, eller Clint Eastwood till häst med bandage om höger axel ... – Usch! Nej! Nej! – ... ridande mot solen och tre stora pilar ryggen ... – Nej usch! Ta inte ...! Nej! Ta inte in det! Inte Clint! Nej! Vänta nu! Då var det bättre det första. – Jaha, ja då skriver jag upp Farah Fawcett-Meyers med söndersliten kjol i violett brinnande bilvrak ... – Ja, jag menar alltså, jämfört med det andra var det lite bättre, det var ju inte direkt bra. – Nu får ni bestämma er! Det är bäst att skynda på! – JA, då TAR jag EN Farah Fawcett-Meyers med söndersliten kjol i violett, var det brinnande? bilvrak och en stor kopp kaffe!

The Jacksons – Heartbreak Hotel

Monica Schmidt jingel (champagnekork, bubbel som hälls i champagneglas som skålar): Eldorado – en guldgruva i P3.

Intervju med musikartisterna Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad i ABBA: Och här träffar vi Benny och Frida i ABBA. (Benny:) Jag tycker att Sverige är en stor tillgång för en artist som vi känner över hela världen. Jag tror att vi har det mycket bättre här, vad det anbelangar, än vad vi skulle ha det nån annanstans, därför att svenskarna är oerhört vänliga. Tillbakadragna, inte blyga kanske, men inte särskilt framfusiga heller, så att, jag vet inte. Det verkar som alla vet att, ja där är han, jaha så trevligt. I stället för att det blir nån hets som att man visar sig i London, de vet att vi finns inte i London, vi bor i Sverige. Där kan det bli lite yvigare kanske. (Janne Ferm(?):) Jag tycker det är så mycket som är bra med Sverige, vad är det mera som är bra med Sverige? (Benny:) Det är allting utom det som alla klagar på, det vill säga att det kanske är lite väl höga skatter, att det är lite för mycket byråkrati, lite för jobbigt att få göra vad man själv vill. Det gäller ju inte oss, vi är ju extremt priviligerade som inte behöver ta hänsyn till nånting annat än vad vi själva vill. Men jag tycker överlag att det gnälls nog lite för mycket på Sverige, lite till mans. Man glömmer så lätt de fina grejerna. (Janne Ferm(?):) Till exempel tycker jag att paradiset finns i Stockholms skärgård. (Benny:) Det tycker vi också. (Frida:) Precis. Ja, det är den största avkoppligen man kan tänka sig, att ta båten och åka ut och, i skärgården. Det är så att det är ett nöje att åka båt, men att det är så att det är en oerhört vacker i skärgård som knappast finns nån annanstans i världen.

ABBA – On And On And On

Intervju (forts.): Och Benny har mer att säga om Sverige. (Benny:) Det som mest påverkar det är ju relationerna från grunden. Man är uppvuxen här. (Frida:) Mm. (Benny:) I skärgården. Man har all ... alla rötter som finns, om det är personliga eller, alla ekonomiska förankringar. Man har ju alla sina rötter här alltså, det tar man inte bort genom att tänka på pengar till exempel. Eller tänka på karriär. Man skulle kunna säga att vi borde kanske ha flyttat till Los Angeles för fem år sen. Och då kan man ju titta nu i facit och säga: varför skulle vi har gjort det? Det är å andra sidan en naturlig grej som de flesta pop-rockartister gör, de drar iväg dit för då har de en, det är rätt ställe att vara på. Allting finns där, och fokuserat dit. Men till ett pris som jag inte tror att alla var särskilt villiga att betala om de hade fått se facit i handen.

ABBA – Me And I

Fjum-fjum reportage (intervju med folk): Vad eller hur skulle du göra för att få Sverige roligare? – Skippa varenda regel så klart ... (skratt) – Ta bort byråkratin. – Slopa inkomstskatten. – Reklamteve. – Mer värme och uteliv, alltså. – Skratta ... nä, det går inte. – Det enda är att va rolig själv, om man skulle va ... vad säger man? Stand-by till den här ... heter hon Sonja Åkesson på Folkan? – Att alltid va' glad! – Operera om alla människors ansikten (skratt). – Mer nordmenn. (sista rösten är den norska från första programmet)

Rod Stewart – Passion

Eva Dahlgren – Sakta Vi Gå Genom Stan (specialinspelning som kom att ges ut på LP:n Eldorado – Stjärnornas musik våren 1982)

Eva Dahlgren – Eldoradosignatur (instrumental, avbryts efter 1½ minut)

Avbrott för nyheter från Ekoredaktionen

*

Eva Dahlgren – Eldoradosignatur (instrumental)

Leif Ahldahl: Eldorado i luften igen.

Garth Hewitt – I Can Hear Love

Kjell Alinge & Janne Forssell Humor: Och så var det dags för kvällens gäst i panelpulpeten. I afton har vi Berndt Bult som talar i serien Aktuella, så kallade kön, om den så kallade kvinnofrågan. Varsågod Bernt ! [...]

Metropolis – Beyond The Limit Of Safety

Pat Benatar – In The Heat Of The Night (avbryts efter drygt två minuter – men fortsätte r i bakgrunden på följande intervju)

Intervju med sångartisten Pat Benatar som la av operastrassen och började göra sensuell rockmusik.

Pat Benatar – I'm Gonna Follow You

Adriano Pappalardo – Viaggia (astronautpop från Italien)

Intervju med artisterna i ABBA (forts.) Vi har frågat Benny och Frida i ABBA, vad hette den bok som du läste senast? Först Benny: – Den heter Håll käften och var söt av Vita Andersen, en dansk författarinna, mycket bra. – Senaste film? – The Shining, tror jag. Ja, The Shining. – Senaste skiva? – Super Trouper. – Ska vi ta samma lista? (Frida:) Mm. – Bok? – Ja det har varit många sista tiden. Ingrid Bergmans självbiografi, Sofia Lorens [självbiografi], håller på med nu [Nevil] Shute, Mannen med sälgpiporna som jag läste för tio år sen och som jag läser om nu igen, och Vita Andersen som jag också har läst. Senaste film? Ja det var den, The Shining, tillsammans med Benny. Och skiva? Den som jag lyssnat på mest under senaste månaden är Crusaders Rhapsody In Blues. – Och önskelåt till Eldorado då? – Ja, eftersom jag nämnde Crusaders då kan vi ju spela en låt ifrån deras lp som jag tycker är, hela lp:n är väldigt bra, det finns vissa låtar som står ut, till exempel Soul Shadow.

The Crusaders – Soul Shadow

The Beatles – A Day In The Life (1967)

Monica Schmidt jingel: P3, tisdag och lördag: Eldorado.

Fjum-fjum reportage (intervju med folk): Vad är det absolut bästa med hösten? – Det e ikke så varmt (den norska rösten) – Man kan arbeta mer i lugn och ro, annars längtar man ut i solen så intensivt. – Jag tycker inte om hösten. – Löven är vackra tycker jag. – Det är ju färgerna, det är ju inte så mycket annat. – Det är inte mycket. Ja det är väl att det ... det är närmare till nästa sommar, än vad det var i våras. – Ingenting. Djurgården. – Nordmenn. Det e ikke så varmt (den norska rösten igen) – Vi kommer så nära sommaren. – Ja det är fult, jag pluppade(?). (den sista rösten är mycket otydlig)

Truck – Lägg Inte På Din Lur

Kjell Alinge Humor (vanlig röst): Och nu allesammans, hjärtligt välkomna till Filmlådan med Biopåsen. (raspig, skrovlig röst:) Monotoni och upprepning och upprepning, långt över tjatighetens gräns bildar det segt mänskliga temat i Spielfrid Spasslachts nya tidstypiska långfilm Segt i Schlesien , där en monotoni och upprepning och upprepning och upprepning, långt över tjatighetens gräns bildar det segt mänskliga temat i Spielfrid Spasslachts nya tidstypiska långfilm Segt i Schlesien , där en monotoni och upprepning och upprepning och upprepning, långt över tjatighetens gräns bildar det segt mänskliga temat i Spielfrid Spasslachts nya tidstypiska långfilm Segt i Schlesien där en monotoni och en monotoni och en upprepning och en upprepning, och det slutar aldrig, långt över tjatighetens gräns ...

Bruce Springsteen – Wreck On The Highway

Ett gyllene örhänge: året 1966 (ett potpurri med nyhetsglimtar, ljudbitar och musikstycken): Du, 1966, var inte det ett väldigt kyligt år? Minus 40 och 50 grader. – Att spisa pop, ja, det är roligt, det tycker vi allihopa. – Senaste numret av Stockholmstidningen ... – ... President Johnson bombningarna över nord... – (intervju med unga tjejer) Modsen, ser de fruktansvärt äckliga ut? Neej. Aaa dom är gulliga. – (intervju med unga tjejer) Sten och Stanleys eller Sven-Ingvars? Nääe, nääe. Maskots. Nääe. Tages. Nej, Hep Stars. – Manfred Mann och Animals och så ... – Benny Andersson, organist i Hep Stars ... – This nation is mighty, you know. – Indira Gandhi ... – ... tvingats göra permitteringar ... – ... klädd i kort-kort. – (Jingel för Poporama) – Porrtidningarna blev allt öppnare och tjusigare ... – Om du som författaren hade kommit på den idén att förlägga denna obskyra glädje, inte i himmelens salar utan i kanslihuset, vad hade man då sagt? – (Låtsnutt: Säg inte nej) – Ja naturligtvis kronprinsen, där sticker majestätet upp, där är ett par kronprinsfötter, och där ser jag hela honom ... – Och han sparkar den i mååål! Han skjuter i mååål! Och Sverige leder med två mål mot ett! – Luna 9 styrde sin väg mot månen ... – ... det var Shake och Stella-a-gogo.

Easy Beats (The Easybeats) – Friday On My Mind (1966)

Speak-and-spell-apparat: E. L. D. O. R. A. D. O. (Monica Schmidt:) Eldorado. (Speak-and-spell:) Say it. (Norrmannen från fjum-fjum-reportagen:) Stryn. (Speak-and-spell:) What is this? (Norrmannen:) Det e ikke så varmt. (Speak-and-spell:) This is incorrect. (Norrmannen:) Det kan også vare pizzaknappen da. (Speak-and-spell:) Say it again. (Norrmannen:) En bilradio? (Monica Schmidt med ekoeffekt:) Två timmar. Som glimmar.

Paul Simon – One Trick Pony

Leif Ahldahl: Radions ljudtekniker hjälper oss ordna två timmars mousserande Eldoradoljud. Stort tack till teknikerna Bosse Skoglund, Ola Brander, Anders Johansson, Paris (sic!), Dan Johansson, Bampe och Ulf Olsson.

Eva Dahlgren – Eldoradosignatur (instrumental, hela låten, tyvärr aldrig utgiven på skiva)

Vanlig hallåkvinna: Vi har hört Eldorado. För programmet svarade Kjell Alinge, Lars-Göran Nilsson och Lennart [Wretlind]. (slut på ljudfilen)

 

Tillbaka till Musiklistan

fil.mag. Sandra Petojevic, 5 november 2020 (uppdaterad 19 januari 2021)